Wat is een extreme vroeggeboorte?
Er zijn verschillende termijnen die gegeven worden bij de definitie van een extreme vroeggeboorte. Van een miskraam is sprake als je je kindje verliest voor de 16 weken zwangerschap. Daarna wordt er gesproken van een vroeggeboorte. De WHO (World Health Organization) spreekt van een vroeggeboorte als het kindje voor de 32 weken wordt geboren.
Wij zullen hier spreken van een extreme vroeggeboorte vanaf 16-32 weken zwangerschap. Is er in deze periode sprake van een dreigende vroeggeboorte dan is het wenselijk om te kijken of er mogelijkheden zijn om de zwangerschap te rekken. Ook is de kans op herhaling groter bij een eventuele volgende zwangerschap. Voor de 24 weken zwangerschap is een kindje niet levensvatbaar en is de behandeling vooral gericht op het comfort van de moeder.
Vanaf 24 weken zwangerschap is er actieve opvang mogelijk en kan een kind opgenomen worden op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit). Zover het mogelijk is, dient er voor de geboorte een gesprek plaats te vinden met een gynaecoloog en neonatoloog om de eventuele gevolgen te bespreken en uit te leggen wat ouders kunnen verwachten. Op dit moment vindt er discussie plaats om deze termijn te verlagen naar 23 weken of zelfs 22 weken.