Cerclage

Een cerclage is een bandje om de baarmoedermond. Een cerclage wordt in de meeste gevallen geplaatst, omdat de baarmoedermond te zwak is om de zwangerschap tot het einde uit te dragen. De baarmoedermond wordt korter en deze verkorte baarmoedermond wordt vaak ontdekt via een (inwendige) echo. Dit heet cervixinsufficiëntie.

De vroeggeboorte wordt geprobeerd te voorkomen doordat de cerclage om de baarmoedermond zit en deze sluit gedurende de rest van de zwangerschap. Deze heeft dus weinig tot geen kans meer om (teveel) te verkorten en een bevalling op te wekken. Er zijn 3 hoofdredenen om een cerclage te plaatsen:

  • medische voorgeschiedenis (history-indicated)
  • verkorting van de baarmoedermond (echo-indicated)
  • ontsluiting vroeg in de zwangerschap (dilatation-indicated)

De cerclage kan op twee manieren worden gezet, namelijk via de vagina (transvaginaal) of via de buik (transabdominaal). Bij de meeste vrouwen met cervixinsufficiëntie is een transvaginale cerclage voldoende om de zwangerschap tot een goede termijn te brengen. In sommige gevallen is een transabdominale cerclage nodig. In enkele gevallen wordt een noodcerclage gezet, dit is altijd een transvaginale cerclage.

Transvaginale cerclage

Bij een transvaginale cerclage wordt er via de vagina tijdens de zwangerschap een bandje om de baarmoedermond geplaatst. Dit kan op verschillende termijnen in de zwangerschap worden gedaan. Als er een zwangerschap is met een verhoogd risico op cervixinsufficiëntie wordt uit voorzorg de transvaginale variant rond de 13 á 14 weken geplaatst. Als de baarmoedermond zonder lichamelijke klachten verkort, kan er nog een transvaginale cerclage geplaatst worden tot 24 weken.

De cerclage is eigenlijk een stevige, niet-oplosbare band die rond de baarmoedermond wordt gelegd. Na de ingreep mag je meestal dezelfde dag of de dag daarna naar huis en krijg je medicatie om eventuele baarmoederkrampen te verlichten. Bij ongeveer 36 weken zwangerschap wordt in de meeste gevallen de cerclage weer verwijderd, zodat er op een natuurlijke manier kan worden bevallen.

Noodcerclage (transvaginaal)

Een noodcerclage wordt gezet als er een cervixinsufficiëntie wordt ontdekt tijdens de zwangerschap. Er is dan vaak ook al enige ontsluiting voor de 24 weken zwangerschap. Een noodcerclage wordt op dezelfde manier gezet als een transvaginale. Echter maakt het tijdstip van het zetten van een noodcerclage de ingreep wel risicovoller. Het slagingspercentage is slechts 5-15%. Daarnaast zal je ook langdurig worden opgenomen in het ziekenhuis om de zwangerschap goed te monitoren. Ook bij een noodcerclage wordt deze rond de 36 weken weer verwijderd, tenzij de bevalling eerder doorzet.

Transabdominale cerclage

Bij een transabdominale cerclage wordt er via de buik een bandje om de baarmoedermond geplaatst. De baarmoeder wordt bereikt door een snede ter hoogte van de bikinilijn. Dit kan je vergelijken met een mini-keizersnede. Op die manier wordt de baarmoeder bereikt en kan het bandje geplaatst worden. Een transabdominale cerclage kan op twee momenten worden geplaatst: vóór de zwangerschap of tijdens de zwangerschap rond de 14-16 weken.

Wanneer je een transabdominale cerclage hebt gekregen tijdens de zwangerschap mag na ongeveer 4 dagen weer naar huis. Een iets langere opname dan een transvaginale cerclage dus. Ook is het herstel iets zwaarder, de operatie is vergelijkbaar met een keizersnede. Zwaar tillen wordt de eerste 6 weken dan ook afgeraden. Ook in tegenstelling tot de transvaginale cerclage is de transabdominale cerclage permanent en kan deze dienst doen voor meerdere zwangerschappen. Deze wordt dus niet verwijderd en dit betekend dat je altijd per keizersnede zal moeten bevallen bij een zwangerschapsduur van maximaal 38 weken.

De transabdominale variant wordt minder vaak gezet. Je komt hiervoor vaak in aanmerking als er een verhoogd risico op cervixinsufficiëntie is in de zwangerschap of als de transvaginale cerclage geen succes heeft gehad bij een vorige zwangerschap. Soms kan het technisch ook niet mogelijk zijn om een transvaginale cerclage te plaatsen. Er wordt dan een transabdominale cerclage gezet. Deze transabdominale cerclage wordt maar in een paar ziekenhuizen in Nederland gedaan en in het ene ziekenhuis geven ze de voorkeur aan het plaatsen van de cerclage vóór de zwangerschap, bij de ander voor het plaatsen tijdens de zwangerschap.

verschillende cerclages

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op