Een kunstbaarmoeder om de overlevingskansen van veel te vroeg geboren kinderen te vergroten. Is dit de toekomst? Hoe ver willen we gaan om veel te vroeg geboren kinderen een kans te geven?

Een jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de kunstbaarmoeder. Ik vond het een soort van sciencefiction verhaal. Een eng idee. Tegelijkertijd vond ik het hoopgevend nieuws. Ik stelde mezelf de vraag of ik dit had gedaan als we deze kans hadden gehad bij ons te vroeg geboren kinderen. En mijn antwoord was: Ja!

Het ergste, bij het verliezen van een kind, is misschien wel het gevoel van machteloosheid. Het moment dat je nog zwanger bent en je weet dat jouw kind het niet gaat halen als er niet ingegrepen wordt of nog erger: als er geen mogelijkheden zijn om in te grijpen. Als ouder wil je gewoon maar één ding: je kind zo lang mogelijk bij je houden en het een zo goed mogelijke toekomst bieden.

De kunstbaarmoeder zou dit mogelijk moeten maken. Het zou de couveuse en kunstmatige beademing vervangen om zo een meer natuurlijke omgeving na te bootsen. Dit zou de overlevingskansen van extreem te vroeg geboren kinderen vergroten.

Eerlijk gezegd denk ik dat er ook aan de kunstbaarmoeder haken en ogen zullen zitten en er mogelijk complicaties kunnen ontstaan. Het feit blijft: een kind wat extreem te vroeg geboren blijft ook écht een te vroeg geboren kind. Een voldragen zwangerschap is niet voor niets 40 weken!

Toch hoop ik dat het een nieuwe stap is om de overlevingskansen van extreem te vroeg geboren kinderen te vergroten en ze een betere toekomst te kunnen geven. Ik ben benieuwd en wij zullen deze ontwikkelingen ook zeker blijven volgen!

Liefs Aline

Meer informatie is onder andere te vinden in het volgende artikel op ED.nl