Besluiten over het leven van een baby van 24 weken. Voor ouders een nachtmerrie, maar voor gynaecoloog Wieteke Heidema en haar collega’s van het Radboudumc dagelijkse kost. Moeten we alles willen wat technisch mogelijk is? ‘Ouders zijn soms bang dat wij dokters niet stoppen.’

In dit artikel vertelt gynaecoloog dr. Wieteke Heidema van het Radboudumc iets over de dilemma’s en keuzes die zij en haar collega’s moeten maken bij een veel te vroeg geboren kindje. Zelf vertel ik in dit artikel iets over wat het met je doet als ouder wanneer je kindje veel te vroeg geboren word.

Wat doe je als jouw kindje met 24 weken geboren wordt? Het is de grens van levensvatbaarheid. Wil je dat de artsen er alles aan doen om jouw kindje te laten leven? Met grote risico’s op blijvende gevolgen. Of kies je er voor om je kindje, uit liefde, te laten gaan? Moeilijke dilemma’s.

Onze dochter, Lize, werd geboren met 24 weken. Na 4 keer een kindje verloren te hebben, was voor ons de keuze snel gemaakt. Wij wilden dit kleine meisje een kans geven. Voor ons, en voor Lize, heeft het goed uitgepakt. Het gaat hartstikke goed met haar. Maar juist als ik haar nu vrolijk zie rondhuppelen, besef ik hoe anders het had kunnen zijn. Soms vind ik dat we enorm egoïstisch zijn geweest. Wij kozen voor onszelf, onze kinderwens, en niet voor de kwaliteit van leven van onze dochter. Toch, als ik weer voor dezelfde keuze zou staan, zou ik hetzelfde doen. De gedachte, dat ik een kindje zoals Lize nu is, zou laten gaan, zou ik ook ondragelijk vinden.

Wanneer doe je het goed? Ik denk dat, wanneer je een keuze uit liefde maakt, het áltijd goed is. Ik vind de verhalen van de kinderen die met 24 weken geboren zijn mooi en bijzonder. Maar ik heb vooral ook diep respect voor de ouders die besluiten om hun kindje niet te laten behandelen of na een paar weken alsnog moeten besluiten om hun kindje te laten gaan. Alles uit liefde ❤️

Aline