Onze aandacht werd getrokken door een nieuwbericht over een sterke daling van te vroeg geboren baby’s. Dit zou sinds de coronacrisis en de lockdown van 9 maart 2020 zijn gedaald met 15 tot 23 procent. Het Erasmus MC, dat naar aanleiding van twee kleinschalige studies uit Denemarken en Ierland verder onderzoek deed, publiceerde de bijzondere uitkomst in The Lancet Public Health. Dit is een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap.

De gegevens van 1,5 miljoen baby’s die tussen oktober 2010 en juli 2020 zijn geboren werden geanalyseerd en daaruit bleek een sterke daling van te vroeg geboren baby’s vanaf 9 maart 2020. Omdat de daling zo groot is, wordt nu gewerkt aan een groot internationaal onderzoek naar de oorzaken. Zou het kunnen komen door betere hygiëne? Of door het afstand houden? Minder stress door het thuiswerken of de verbeterde luchtkwaliteit door minder verkeer? Een duidelijke verklaring is er helaas nog niet, maar er lijkt een verband te zijn met de lockdown en bijbehorende maatregelen die in maart dit jaar werden afgeroepen.

Belangrijk om te melden is wel dat het Erasmus MC ouders niet wil bang maken. Neonatoloog-epidemioloog Jasper Been geeft dan ook aan: “Elke ouder met een premature baby vraagt wat ze anders hadden kunnen doen om de vroeggeboorte te voorkomen. Maar ze hebben niks verkeerd gedaan. Zo zit het niet. Deze lockdown is alleen een bijzondere kans om er meer over te leren.”

Wij kijken met veel interesse uit naar dit vervolgonderzoek. Ondanks dat het nog wel één tot twee jaar kan duren, zullen we proberen het te blijven volgen en nieuwe uitkomsten hier met jullie te delen.

Zie hier het volledige artikel.

Bron: De website van rtlnieuws.nl op woensdag 14 oktober 2020