In editie 2020 5 van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie is een artikel gepubliceerd over de waarde van de abdominale cerclage. Onder andere dr. N.B. Burgers en dr. J. van Drongelen, waar wij ook contact mee hebben, hebben hieraan meegewerkt.

Aanleiding voor het artikel is het eerste RCT (gerandomiseerd onderzoek) waarin de abdominale cerclage wordt vergeleken met de vaginale cerclage bij patiënten met een eerdere, niet succesvolle, vaginale cerclage. Daaruit bleek dat de abdominale cerclage superieur was in het reduceren van vroeggeboorte < 32 weken en in het verminderen van foetale sterfte in het tweede trimester. In Nederland kan de abdominale cerclage laparoscopisch of via laparotomie worden geplaatst in enkele centra. Het artikel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van beide chirurgische technieken en van de chirurgische en obstetrische uitkomsten van de abdominale cerclage in Nederland en Vlaanderen.

Gezien de zeer geselecteerde groep patiënten en kleine aantallen wordt het belang van nationale en internationale samenwerking benadrukt. Daarom is de werkgroep Abdominale Cerclage gestart die kennis deelt in patiëntenzorg en wetenschap. Ook pleiten zij voor centralisatie van de ingreep in de verschillende centra met registratie van alle opeenvolgende patiënten. Dit kan in de toekomst antwoord geven op verdere indicatiestelling en inzicht geven in de optimale uitvoering van de ingreep in relatie tot zwangerschap.

Wij als Extreme vroeggeboorte zijn blij met de komst van de werkgroep. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk patiënten op de juiste manier worden gecounceld en dan een goede beslissing kunnen maken met de kennis van alle behandelmethoden.

Voor het volledige nummer klik hier.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie vol. 133, september 2020 www.ntog.nl